Γράφει ο Ιωάννης Βασιλακάκης
Μείωση κύκλου εργασιών προβλέπεται για τις ελληνικές βιομηχανίες εξαιτίας του κοροναϊού, και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Περισσότερα από 100 βιομηχανίες έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, και χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στον “αέρα”.
Τα μέταλλα
Ανησυχία προκαλεί και το μέλλον αρκετών μεταλλοβιομηχανιών, με υψηλή δανειοδότηση όπως της Χαλυβουργίας Ελλάδος της οικογένειας Μάνεση, της Μπήτρος, της Αλουμίλ Μυλωνάς στην Βόρεια Ελλάδα, και της Spider Πέτσιος στα Ιωάννινα. Ακόμη και εταιρείες οι οποίες είχαν αναδιαρθρώσει τα δάνειά τους όπως η Μεβάκο στον Απρόπυργο κινδυνεύουν με προβλήματα ρευστότητας. Επιπλέον, πριν λίγες ημέρες η διοίκηση του ομίλου Βιοχάλκο ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων για ένα μήνα, με τους εργαζόμενους να τίθενται σε διαθεσιμότητα ή σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Η κλωστοϋφαντουργία
Προκειμένου να διαφυλαχτεί η προσωπική υγεία των εργαζομένων αναστάλθηκαν και οι συμβάσεις εργασίας της Επίλεκτος. Η επιχείρηση σε αυτη την δύσκολη περίοδο αναδιοργάνωσε την παραγωγική της λειτουργία και το δίκτυο διάθεσης προϊόντων της με στόχο την αναπόσπαστη συνέχιση των εμπορικών δραστηριοτήτων της. Επιπλέον στην ίδια κατάσταση βρίσκεται η βιομηχανία Φιερατέξ στο Κιλκίς η οποία αναμένει αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα για φέτος.
Άνοδος στα σκουπίδια
Θετικά αποτελέσματα προβλέπονται για τις βιομηχανίες ανακύκλωσης με βάση του ΕΟΑΝ για την αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών με την καραντίνα. Όμως αρκετές εταιρείες του κλάδου φοβούνται για έλλειψη ρευστότητας από τις δραστηριότητές όσο και στο δημόσιο τόσο στον ιδιωτικό τομέα. Οι εταιρείες Ελληνική Ανακύκλωση ΑΕΒΕ (Κωστούλας), η Ηλέκτωρ ΑΕ και η Πολυέκο έχουν προχωρήσει ήδη σε μειώσεις προσωπικού, για εξοικονόμηση χρημάτων.
Πάγωμα στις κατασκευές
Ο περιορισμός των μετακινήσεων προκάλεσε πάγωμα σε δεκάδες υπογεγραμμένα δημόσια έργα στην επικράτεια. Αρκετές κατασκευαστικές έχουν προχωρήσει σε αναστολή των συμβάσεων με τους υπαλλήλους, ενώ την ίδια στιγμή ο ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών) βρίσκεται σε φάση αναμονής, καθώς περιμένει να ενταχθεί στις πληττώμενες επιχειρήσεις. Αγωνία προκαλεί επίσης το μέλλον των ομίλων με υψηλά δάνεια όπως ο όμιλος Ελλάκτωρ (909 εκ.), η Τεχνική Ολυμπιακή (28 εκ.), η Έδραση Ψαλλίδας, η ΑΕΓΕΚ, και πολλές άλλες.