Ακάθεκτη για τέταρτη συνεχή άνοδο η Wall Street

0
3

Να κινηθεί ανοδικά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση επιχειρεί η Wall Street, μετά το ράλι της Τρίτης, το οποίο τροφοδοτείται από την επενδυτική αισιοδοξία ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, παρά το τεράστιο πλήγμα της κρίσης του κορονοϊού.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 98 μονάδων ή 0,37% στις 26.388 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 10 μονάδες ή 0,34% στις 3.135 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται επίσης ανοδικά κατά 65 μονάδες ή κατά 0,65% στις 9.960 μονάδες.

Με κέρδη 0,72% η μετοχή της Apple κινείται σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο.

Η άνοδος της Τρίτης είχε ως "καύσιμο" το ιστορικό άλμα των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Μάιο έναντι του Απριλίου, κατά 17,7%, το μεγαλύτερο στην ιστορία.

Το κλίμα επηρέασε θετικά και το ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg περί σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ για δημόσιες επενδύσεις – μαμούθ ύψους 1 τρισ. δολαρίων σε υποδομές ανά την χώρα. Τα θετικά κλινικά αποτελέσματα της χρήσης της φαρμακευτικής ουσίας δεξαμεθαζόνης – η οποία είναι ευρέως διαθέσιμη – για την αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων κορονοϊού στη Βρετανία αποτέλεσαν επίσης ενισχυτικό παράγοντα των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η χρήση της ουσίας μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων έως και κατά το ένα τρίτο.

Η κατάθεση του προέδρου της Federal Reserve, Τζέρομ Πάουελ, με αφορμή την εξαμηνιαία έκθεση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την κατάσταση της οικονομίας, ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα στο Κογκρέσο και συγκεκριμένα στην Επιτροπή για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα της Γερουσίας. Τη Δευτέρα, η Fed είχε ανακοινώσει τη διεύρυνση των αγορών εταιρικών ομολόγων, με απόκτηση και μεμονωμένων εταιρικών χρεογράφων, πέραν των ETF.

Οι ανησυχίες για τον κορονοϊό και την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο, δεν έχουν εκλείψει. Το Πεκίνο θα κλείσει όλα τα σχολεία εν μέσω μιας μερικής επανεξάπλωσης του ιού σε ορισμένες συνοικίες. Στις δε ΗΠΑ, τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2,1 εκατ.

«Η συμπεριφορά πολλών Αμερικανών συντείνει στο ότι έχουμε τελειώσει με τον ιό, ωστόσο ο κορονοϊός δεν έχει σίγουρα τελειώσει μαζί μας», τονίζει ο Marc Odo, portfolio manager στην Swan Global Investments, μιλώντας στο δίκτυο CNBC.

«Το μεγάλο ράλι στην αγορά βασίζεται στη θεωρία ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε μια επιστροφή στην κανονικότητα αρκετά σύντομα. Ωστόσο, τα τοπικά ξεσπάσματα εξάπλωσης του ιού αποτελούν σημαντικό παράγοντα αμφισβήτησης αυτής της αισιοδοξίας».