Μία νέα έρευνα -αυτή τη φορά από το EuroFound- καταδεικνύει πως η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην απώλεια θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης Covid-19. Τα στατιστικά δεδομένα που καταφθάνουν καθημερινά πλέον από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς περιγράφουν μία εξαιρετικά αρνητική εικόνα για τις επιδόσεις της χώρας μας στη διαχείριση της κρίσης και καταρρίπτουν όλη τη γνωστή επιχειρηματολογία η οποία προωθείται από τα κυβερνητικά κλιμάκια και τα φίλια προς την κυβέρνηση ΜΜΕ περί επιτυχούς και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας.
Έτσι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της ΕΕ ως προς τη συνολική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, είναι από τις τελευταίες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ κατατάσσεται στις τελευταίες χώρες του δυτικού κόσμου γενικότερα ως προς τις μεθόδους και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών διαχείρισης της πανδημίας καθ' όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Με ένα σύνολο θανάτων που ήδη ξεπερνά τις 11.000 και που με τους σημερινούς ρυθμούς μέσα στους επόμενους μήνες ενδεχομένως να πλησιάσει το σύνολο των απωλειών που είχε η Ελλάδα στο αλβανικό μέτωπο στο Ρούπελ, κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος και να διαλαλεί πως η χώρα αντιμετώπισε επιτυχώς την πανδημία. Έρχεται όμως τώρα και το EuroFound, που με στατιστική ακρίβεια καταδεικνύει πως η Ελλάδα δυστυχώς και πάλι είναι πρωταθλήτρια μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ στην απώλεια των θέσεων εργασίας, ακολουθούμενη από την Κύπρο και τη Σλοβενία.
Δεν είναι δηλαδή η διαχείριση μόνο της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της στον τομέα της δημόσιας υγείας, της νοσοκομειακής περίθαλψης και της επιβάρυνσης της κοινωνίας, είναι και η οικονομική διαχείριση της πανδημίας, όσον αφορά τον παραγωγικό τομέα, τον τρόπο λειτουργίας του εμπορίου, της βιομηχανίας και όλων των άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων που ρυθμίζουν τελικά την αγορά εργασίας. Η Ελλάδα δεν τα κατάφερε ούτε εκεί. Και αυτό σημαίνει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η πανδημία σε όλους τους τομείς από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση.
«Το χειρότερο ποσοστό στις απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας έχει η Ελλάδα στην ΕΕ», σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, Eurofound. Σε έρευνά του, που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου, το Eurofound εστιάζει στις απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας, συνολικά και στα τρία κύματά της. Ενδεικτικά:
· Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση, 1η ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, στις απώλειες θέσεων εργασίας με ποσοστό 45,5% συνολικά και στα τρία κύματα της πανδημίας (πολίτες που είχαν δουλειά πριν και απάντησαν ότι την έχασαν).
· Στη 2η χειρότερη θέση είναι η Κύπρος (43,6%) και στην 3η η Σλοβενία (39,3%).
· Την καλύτερη θέση έχει η Σουηδία (10,4%) και ακολουθούν η Δανία (11%) και το Λουξεμβούργο (13,6%).
· Ο μέσος όρος των 27 χωρών της ΕΕ στις απώλειες θέσεων εργασίας είναι 28,1%.