Oι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται να αναμένουν αργή ανάπτυξη και χαμηλά πραγματικά επιτόκια για τα επόμενα χρόνια, γεγονός που περιορίσει την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να καθοδηγούν τις οικονομίες, εκτίμησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς.
«Αυτό που φαίνεται να τιμολογούν οι αγορές είναι η επιστροφή στην στασιμότητα ή στην ιαπωνοποίηση», είπε ο Σάμερς σε μια διάλεξη στο London School of Economics.
Οι παρατηρήσεις βασίζονται στην άποψή του από το 2013 ένα από τα κύρια προβλήματα στις βιομηχανικές χώρες είναι η υπερβολική αποταμίευση και η έλλειψη επενδύσεων.
Το αποτέλεσμα θα περιορίσει την ικανότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να αυξήσουν τα επιτόκια τα επόμενα χρόνια και θα αφήσει στις κυβερνήσεις το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους.
Προειδοποιήσεις και οι επιχειρήσεις ζόμπι
Ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι το χαμηλό κόστος δανεισμού θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας άλλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
«Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια θέτουν το σκηνικό για τη μόχλευση και τη διαιώνιση των επιχειρήσεων ζόμπι, ενώ παράλληλα επιτείνουν τις χρηματοοικονομικές φούσκες», είπε ο Σάμερς.
«Βλέπουμε πολλά στοιχεία κερδοσκοπικού κινδύνου. Τα εξαιρετικά χαμηλά και αρνητικά πραγματικά επιτόκια είναι προβληματικά», τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι πιθανό να βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου το εφικτό εύρος όπου τα επιτόκια μπορούν να ποικίλουν θα είναι πολύ μικρότερο από ό,τι ήταν στο παρελθόν»
Τα ψηφιακά νομίσματα
«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η νομισματική πολιτική θα είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό μέσο σταθεροποίησης στο μέλλον» είπε και υπογράμμισε: Ακόμη και αν οι κεντρικές τράπεζες υιοθετήσουν ψηφιακά νομίσματα, θα είναι δύσκολο να καταργήσουν σταδιακά τις παραδοσιακές μορφές μετρητών.
Υπάρχει πιθανότητα 50% να χτυπήσει άλλος ιός τύπου Covid την επόμενη δεκαετία και οι κυβερνήσεις δεν επενδύουν αρκετά για να εμβολιαστούν οι άνθρωποι ή σε πιθανές θεραπείες.