Για πρώτη φορά, σε εθνικό επίπεδο, αποτυπώνονται συγκεντρωτικά στοιχεία ζημιών από σοβαρά καταστροφικά γεγονότα ενώ η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ετοιμάζει ένα χρήσιμο οδηγό για τους καταναλωτές σχετικά με τις ασφαλίσεις του κλάδου περιουσίας για τους κινδύνους της δασικής πυρκαγιάς και του σεισμού.
Αυτά προκύπτουν από την ετήσια έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για το 2021 που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της ένωσης.
Συγκεκριμένα ως ιδιαιτέρως σημαντική πρωτοβουλία για τη χρονιά που πέρασε αναφέρεται η δημιουργία ενός χάρτη επικινδυνότητας γεωγραφικών περιοχών της Ελλάδας αποκλειστικά επί φαινομένων φυσικών καταστροφών (σεισμός, πλημμύρα, δασική πυρκαγιά) μέσω συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) με τη χρήση των γεωγραφικών δεδομένων (σε επίπεδο Ταχυδρομικού Κώδικα και/ή γεωγραφικών συντεταγμένων) των ζημιών που έχουν καταγραφεί στις έρευνες της ΕΑΕΕ και θα καταγραφούν και στο μέλλον.
Αφορμή για την υλοποίηση της ιδέας, αποτέλεσαν οι ολοένα συχνότερες φυσικές καταστροφές που αυξάνουν τον αριθμό των πραγματοποιηθεισών μελετών.
Για τη δημιουργία του χάρτη και την εύρεση αναδόχου, η ΕΑΕΕ διεξήγαγε διαγωνισμό, αναρτώντας στην ιστοσελίδα της αίτηση υποβολής προσφοράς για κάθε ενδιαφερόμενο τον Δεκέμβριο 2020 ενώ η αξιολόγηση των προσφορών έγινε στο πλαίσιο των εργασιών της αρμόδιας επιτροπής της ένωσης και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2021. Από την διαδικασία προέκυψε η συνεργασία της ένωσης με την εταιρεία Marathon Data Systems.
Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για το έργο είναι το ArcGIS Pro το οποίο υποστηρίζει οπτικοποίηση δεδομένων, προηγμένη ανάλυση, επεξεργασία και διαχείριση δεδομένων τόσο σε 2D όσο και 3D.
Στο πλαίσιο του ίδιου έργου, δημιουργήθηκε λογαριασμός της ένωσης στην κατασκευάστρια εταιρία ESRI (Environmental Systems Research Institute), εκπαιδεύτηκαν τα στελέχη της ΕΑΕΕ, αρμόδια για τον χειρισμό του προγράμματος και καταχωρήθηκαν δεδομένα με τις ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές που έλαβαν χώρα το διάστημα 2015 – 2021. Σε πρώτη φάση η χαρτογράφηση των δεδομένων έγινε βάσει Ταχυδρομικού Κώδικα.
Η βάση δεδομένων εμπλουτίστηκε με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις σημαντικές και ιστορικές πλημμύρες σε επίπεδο χώρας τα οποία συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του έργου για την εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ για την Προκαταρκτική Αξιολόγηση και τη Διαχείριση των Κινδύνων Πλημμύρας και καλύπτουν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ελληνική επικράτεια μέχρι το 2011 οπότε και ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη.
Το έργο παρουσιάστηκε στα μέλη της ΕΑΕΕ τον Φεβρουάριο του 2022 και όπως σημειώνεται «η αξία του έργου είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο αποτυπώνονται συγκεντρωτικά στοιχεία ζημιών από σοβαρά καταστροφικά γεγονότα για το σύνολο των συμμετεχουσών ασφαλιστικών εταιρειών».
Ενημέρωση καταναλωτών
Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα των συνεπειών των καταστροφικών γεγονότων που συνέβησαν εντός του 2021 και σε συνέχεια των αυξημένων αιτημάτων που λαμβάνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες προς ασφάλιση ακινήτων κατά την διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής, η ένωση αναφέρει στην ετήσια έκθεση πως, στο πλαίσιο της αρμόδιας Επιτροπής Περιουσίας, συνέταξε ενημερωτικά σημειώματα για τις βασικές αρχές λειτουργίας της ασφάλισης και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιριών. Τα κείμενα, τα οποία αναφέρονται στους κινδύνους της δασικής πυρκαγιάς και του σεισμού, βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες και αποτυπώνουν εν συντομία τη λογική της ασφάλισης και τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται σχετικά με την αδυναμία σύναψης ασφάλισης κατά την περίοδο εκδήλωσης ενός καταστροφικού φαινομένου ή καθόσον αυτό βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Σε μελλοντικό χρόνο τα κείμενα αυτά θα συμπληρωθούν υπό μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων σε πρακτικά θέματα για τις ασφαλίσεις του κλάδου περιουσίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χρήσιμος οδηγός για τον καταναλωτή.