Ανοδικά κινούνται οι κύριοι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, εν μέσω συγκρατημένης αισιοδοξίας για τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την αναφορά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για ορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες της Μόσχας με το Κίεβο.
Παρόλα αυτά, σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες κινούνται σε τροχιά απωλειών άνω του 1%. Ο Dow οδεύει προς την πέμπτη διαδοχική εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq στην τρίτη.
Ειδικότερα, στα πλαίσια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Κρεμλίνο, ο Β. Πούτιν δήλωσε ότι "υπάρχουν ορισμένες θετικές αλλαγές, όπως μου λένε οι διαπραγματευτές της πλευράς μας", προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται "πρακτικά σε καθημερινή βάση".
Ενθαρρυντική για το επενδυτικό κλίμα ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δεν απέκλεσε το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας και του Ουκρανού ομόλογού του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως είπε, όμως, «θα πρέπει να καταστεί αρχικά βέβαιο ότι οι δύο αρχηγοί κρατών συναντώνται για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα και όχι απλώς για να συναντηθούν».
Ο βιομηχανικός Dow προσθέτει περίπου 250 μονάδες ή 0,7% στις 33.400, ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,5% στις 4.280 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,2% στις 13.150 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 25 κινούνται με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται οι Boeing και Dow Ιnc με άνοδο 2,8% και 2,65% αντίστοιχα, ενώ κέρδη άνω του 2% καταγράφουν και οι Cisco, Travelers Cos. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η Apple με πτώση 0,9%.
O τίτλος της DocuSign βυθίζεται κατά 21% μετά το αογοητευτικό guidance που ανακοίνωσε η εταιρεία ηλεκτρονικών υπογραφών.
Η Rivian Automotive χάνει άνω του 3%, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών φορτηγών ανακοίνωσε ότι έχασε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια το δ' τρίμηνο, εν μέσω συνεχών διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Στο οικονομικό πεδίο η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, επικαλούμενη τις επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο περίπου 2% την Παρασκευή.
Παράλληλα, οι επενδυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν τη νέα αύξηση που κατέγραψαν τον Φεβρουάριο οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών, καθώς οι τιμές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, οδηγώντας τον ετήσιο πληθωρισμό σε νέο υψηλό 40 ετών και πλήττοντας ακόμη περισσότερο τις τσέπες των Αμερικανών. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 7,9% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1982, ξεπερνώντας το 7,5% του Ιανουαρίου.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα αυξήσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Έτσι, ενώ αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί αργότερα αυτό το έτος, εκτιμούν ότι οι καταναλωτές δεν θα δουν σύντομα οξομάλυνση των δαπανών τους, καθώς η αύξηση των τιμών ξεπερνά τον ρυθμό ανόδου των μισθών, που κινείται στο 5%.
Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί κατά 1 μονάδα βάσης στο 2%, ενώ το δολάριο χάνει 0,2%.