Η εκτίναξη του πληθωρισμού στη Γερμανία δεν προμηνύει τίποτα καλό για τα επιτόκια

Δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, περιπλέκοντας περαιτέρω το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά τις υπερβάσεις  που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 9,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από 9,2% τον Ιανουάριο, παρά τα μέτρα που έλαβε το Βερολίνο για να περιορίσει το κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών που εκτοξεύτηκε λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν επιβράδυνση στο 9%.

Η ανάγνωση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην ΕΚΤ, αφού ο γαλλικός πληθωρισμός σημείωσε ρεκόρ της εποχής του ευρώ και η ισπανική αύξηση των τιμών αψήφησε τις εκτιμήσεις για συγκράτηση. Αυτό ώθησε τις αγορές για πρώτη φορά ανεβάσουν στο 4% τις εκτιμήσεις τους για το πού θα φτάσει το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο είναι σήμερα  στο 2,5%.

Οι τραπεζίτες ετοιμάζονται να αυξήσουν το κόστος κατά μια άλλη μισή μονάδα τον Μάρτιο, με πολλούς να υποστηρίζουν μεγάλες κινήσεις και πέρα από αυτό μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει σταθερά προς τον στόχο του 2%.

Τα στοιχεία για το σύνολο της ευρωζώνης αναμένονται την Πέμπτη. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επιβράδυνση στο 8,3% από 8,6%, αν και ο υποκείμενος δείκτης που αποκλείει το ασταθές κόστος ενέργειας και τροφίμων – το κύριο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΚΤ τον τελευταίο καιρό – φαίνεται να παραμένει στο ρεκόρ 5,3%.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ προειδοποίησε ότι οι πιέσεις στις βασικές τιμές παραμένουν πολύ υψηλές και ότι ο ρυθμός πληθωρισμού είναι πιθανό να υποχωρήσει σταδιακά – κατά μέσο όρο μεταξύ 6% και 7% στη Γερμανία φέτος.

«Ένα πράγμα είναι σαφές: ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων που ανακοινώθηκε για τον Μάρτιο δεν θα είναι το τελευταίο», είπε σε μια ομιλία του. «Μπορεί να χρειαστούν και άλλα σημαντικά βήματα στη συνέχεια».
Ενώ ο Νάγκελ αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ο Γάλλος ομόλογός του, Francois Villeroy de Galhau, δήλωσε στο Παρίσι ότι είναι «επιθυμητό» η ΕΚΤ να φτάσει σε ένα απόγειο μέχρι τον Σεπτέμβριο.