Η πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης με θέμα: «Αντιμετωπίζοντας τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας» που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Την εκδήλωση χαιρέτισαν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αρμόδια για Θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής, Ελίζα Βόζεμπεργκ και η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα.
Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ και πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου δήλωσε:
«Η βία και η παρενόχληση στην εργασία είναι ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Η αντιμετώπισή της εκτός από καθήκον στο πλαίσιο μιας ηθικής διακυβέρνησης, είναι και αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή και παραγωγική λειτουργία κάθε επιχείρησης. Για αυτό και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, εκπροσωπώντας τις 120.000 επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας, έχει και θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της παρενόχλησης και των έμφυλων ανισοτήτων στο χώρο της εργασίας. Έχουμε ευθύνη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Συνεργαζόμαστε με τους φορείς της Πολιτείας. Συμμετέχουμε και αναλαμβάνουμε δράσεις στοχευμένες και ουσιαστικές. Δεν αρκεί να αποκηρύσσουμε τη παρενόχληση με γενικόλογες αναφορές. Χρειάζονται αλλαγές τόσο σε επίπεδο οργάνωσης, όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας. Χρειάζεται να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις ώστε να εντάξουν τα θέματα βίας και παρενόχλησης στο αξιακό τους σύστημα. Είναι ζήτημα αρχής – όπως είναι ευρύτερα η προώθηση της ισότητας και η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή».
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, τόνισε:
«Για την κυβέρνησή μας, η αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης των γυναικών αποτελεί από την αρχή που αναλάβαμε προτεραιότητα. Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα για να μπορούν οι γυναίκες να νιώθουν δυνατές και να ζουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές, απαλλαγμένο από τον φόβο, τη βία και τις διακρίσεις. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικών, νόμων και αποφάσεων. Προαπαιτούμενη είναι η ενεργητική στάση και δράση όλων μας. Όλων των πολιτών, γυναικών και ανδρών, κράτους, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικών φορέων».
Η γενική γραμματέας ΔΟΠΙΦ, Καλυψώ Γούλα, ανέφερε:
«Είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον καθορίζονται νομοθετικά, με τον Ν. 4808/2021, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος με τη δημιουργία πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης της βίας και της παρενόχλησης».
Η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΙ, Μαρίνα Στέφου στον χαιρετισμό της υπογράμμισε:
«Στόχος μας, είναι να υποστηρίξουμε έμπρακτα επιχειρήσεις και εργαζόμενες/ους όχι μόνο να ανιχνεύουν βίαιες και παρενοχλητικές συμπεριφορές και να τις καταγγέλλουν, αλλά να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον πρόληψης τέτοιων συμπεριφορών και, κατά συνέπεια, ένα ουσιαστικά υγιές εργασιακό περιβάλλον».
Η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ ανέφερε ότι:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί ρυθμίσεις που ενισχύουν την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προτεινόμενη ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων, προκειμένου να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά φαινόμενα βίας και παρενόχλησης κατά των εργαζόμενων γυναικών».