Μ. Βρετανία: Σχέδιο για να μετριαστεί η νέα άνοδος τιμών της ενέργειας

Σχέδιο με το οποίο θα επιχειρήσει να βοηθήσει τα νοικοκυριά ν' αντεπεξέλθουν στις συνεχώς αυξανόμενες τιμές ενέργειας, θα παρουσιάσει σήμερα Πέμπτη η M. Βρετανία, λίγο μετά την ανακοίνωση από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας αναμενόμενου άλματος 50% στο ανώτατο όριο τιμής.

Τα βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν φέτος μια κρίση του κόστους διαβίωσης, με το άλμα στους λογαριασμούς ενέργειας να αναμένεται τον Απρίλιο, τον μήνα που αυξάνονται και οι φόροι και ο γενικός πληθωρισμός προβλέπεται να κορυφωθεί στο 6%.

Καθώς η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem ανακοινώνει σήμερα το νέο ανώτατο όριο τιμών για έξι μήνες, το οποίο επηρεάζει 22 εκατομμύρια νοικοκυριά, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ θα παρουσιάσει σχέδιο για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά με την κατανομή του βάρους σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, η κυβέρνηση θα χορηγήσει δάνεια με κρατική υποστήριξη σε ενεργειακές εταιρείες ώστε να μπορέσουν να χαμηλώσουν τους λογαριασμούς προς το παρόν και να κάνουν απόσβεση του κόστους όταν πέσουν οι τιμές ενέργειας.

Αναλυτές προειδοποίησαν ότι η κίνηση αυτή δείχνει ριψοκίνδυνη καθώς επί του παρόντος βλέπουν το ανώτατο όριο τιμών να αυξάνεται περαιτέρω κατά την επόμενη εξέτασή του τον Οκτώβριο, έπειτα από μια αύξηση 330% στις ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο πέρυσι.

Ο Τόνι Ντάνκερ, γενικός διευθυντής της ομοσπονδίας βρετανικών βιομηχανιών CBI, χαρακτήρισε "καλή είδηση" την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, αλλά εξέφρασε ανησυχία για την μακροπρόθεσμη πορεία της οικονομίας και για το αν οι καταναλωτές θα μπορούν να κερδίζουν αρκετά χρήματα για να πληρώνουν για την ενέργεια.

Η Charity National Energy Action προειδοποίησε ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας είναι πιθανό να ωθήσουν περαιτέρω 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια, το οποίο σημαίνει ότι οι οικογένειες αυτές δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση των σπιτιών τους στη θερμοκρασία που χρειάζεται για να ζεσταίνονται και να είναι υγιείς.

"Αυτό που διερωτώμαι είναι όντως αν η οικονομία θα αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα μετά τον χρόνο αυτόν ώστε όλοι να έχουν την αύξηση των μισθών που χρειάζονται για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στους υψηλότερους λογαριασμούς", δήλωσε ο Ντάνκερ στο Sky News.

"Περιμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες. Ωστόσο πιστεύω ότι είναι ένα πολύ βαθύτερο πρόβλημα: το πώς η Βρετανία θα αναπτύξει την οικονομία της και θα αυξήσει τους μισθούς. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση", σημείωσε.

Εκτίναξη τιμών

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ προσπαθώντας να θωρακίσουν τους καταναλωτές από τις τιμές ρεκόρ της ενέργειας, είτε με φοροαπαλλαγές, είτε παρέχοντας υποστήριξη σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, μετά την εκτίναξη των τιμών έπειτα από το εκ νέου άνοιγμα των οικονομιών από τα λοκντάουν που είχαν εφαρμοστεί για την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19.

Στη Βρετανία ένα εξαμηνιαίο ανώτατο όριο τιμής περιόρισε τον άμεσο αντίκτυπο στους καταναλωτές, μεταθέτοντας αντ' αυτών το βάρος στους προμηθευτές, με περισσότερους από 25 να κλείνουν από τις αρχές του 2021. Πολλοί δεν είχαν αντισταθμίσει τις μελλοντικές αυξήσεις του κόστους.

Η εταιρεία παροχής συμβουλών Cornwall Insight ανακοίνωσε ότι αναμένει πως οι ρυθμιστικές αρχές θα άρουν τώρα το ανώτατο όριο καταναλωτή στο κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 49% στις 1.897 στερλίνες το χρόνο για ένα τυπικό νοικοκυριό από το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 1.277 στερλινών.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, η υποστήριξη που θα προσφέρει ο Σουνάκ θα επιτρέψει στις ενεργειακές εταιρείες να αφαιρέσουν 200 στερλίνες από τους λογαριασμούς αυτούς και να τις ανακτήσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο περικοπής του ΦΠΑ στους λογαριασμούς, χαρακτηρίζοντάς την μη αποτελεσματικό όπλο.

Το κόστος αυτής της υποστήριξης θα προστεθεί στη δέσμη μέτρων διάσωσης της οικονομίας του Σουνάκ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία απέτρεψε μαζική ανεργία. Αυτό μπορεί να ανέλθει σε έως και 410 δισεκατομμύρια στερλίνες.