Υποχωρούν ελαφρώς οι αποδόσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης

0
3

Μικρή υποχώρηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης καταγράφεται από το πρωί. Αφορμή στάθηκε η αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας που αύξησε τις προσδοκίες για λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ.

Οι τιμές καταναλωτή στο γερμανικό κρατίδιο υποχώρησαν κατά 0,1% τον Ιούνιο, σε μηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκαν κατά 7,5% σε ετήσια.

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν κατά περίπου 20 μονάδες μέσα στην εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών για την εξέλιξη του πληθωρισμού. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου υποχωρούσε 9 μονάδες βάσης στο 1,545% αφού έφτασε σε υψηλό σχεδόν μίας εβδομάδας στο 1,673% την Τρίτη.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε κατά 6,5 μονάδες βάσης στο 3,6%, με τη διαφορά απόδοσης έναντι του γερμανικού 10ετούς στις 201 μονάδες βάσης, ενώ η ελληνική 10ετία κινείται αυτή την ώρα στο 3,82%, από το υψηλό του 4,65% που βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Στοιχεία από την Ισπανία, ωστόσο, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός δωδεκάμηνου αυξήθηκε στο 10,2% τον Ιούνιο, για πρώτη φορά πάνω από 10% από το 1985, από 8,7% τον προηγούμενο μήνα.

«Είναι μάλλον πολύ νωρίς για να προεκτείνουμε πριν από τους αριθμούς της ευρωζώνης την Παρασκευή, αλλά αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο καμπής που θα μπορούσε να μετριάσει την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε ο Rohan Khanna, ερευνητής στρατηγικής στην UBS.

Σύμφωνα με την Commerzbank, ακόμη και μια «μικρή αστοχία στον επερχόμενο εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης θα μετατόπιζε πραγματικά το κλίμα, με τους μετριοπαθείς της ΕΚΤ πιθανότατα να κάνουν δεύτερες σκέψεις ενόψει της επερχόμενης συνεδρίασης». 

Αναλυτές αναμένουν όπως ανέφερε το Reuters ότι το spread θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο, με τις αγορές να θέλουν να δουν πόσο αξιόπιστο είναι το εργαλείο κατά του κατακερματισμού πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για τις τιμές.