HSBC: Ασταμάτητος ο χρυσός, το “απόλυτο καταφύγιο” για τους επενδυτές

0
1

"Ταύρος" δηλώνει η HSBC για το χρυσό προβλέποντας περαιτέρω ράλι για μεγάλο διάστημα και ακόμα και το 2021 όταν η παγκόσμια οικονομία μπει σε φάση ανάκαμψης.

Όπως σημειώνει, οι τιμές του χρυσού, οι οποίες είχαν ήδη αυξηθεί πολύ πριν από την εμφάνιση του COVID-19, επωφελούνται περαιτέρω από τη ζήτηση των επενδυτών λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία. Ο χρυσός ωφελείται τόσο από τις εκτεταμένες αγορές θεσμικών επενδυτών όσο και από τις αγορές ιδιωτών, καθώς οι επενδυτές κυνηγούν το πολύτιμο μέταλλο λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών που έχει ως asset.

Οι αβεβαιότητες στο υγειονομικό, το χρηματοπιστωτικό και το οικονομικό μέτωπο που δημιουργούνται από την πανδημία COVID-19 και οι συνέπειές τους είναι πιθανό να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το ράλι του χρυσού το επόμενο διάστημα αλλά και το 2021, όπως εκτιμά η βρετανική τράπεζα.

Ακόμα και όταν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά, ο χρυσός θα συνεχίσει – έστω και με λιγότερους έντονους ρυθμούς σε σχέση με φέτος – να προσελκύει τους επενδυτές, ενώ οι γεωπολιτικοί και εμπορικοί κίνδυνοι υποστηρίζουν επίσης τη συνέχιση του ράλι στην τιμή του.

Ρευστότητα και χρέος τα «βασικά καύσιμα»

Η σχεδόν άνευ προηγουμένου δημοσιονομική και νομισματική απάντηση διεθνώς στην κρίση του COVID-19 παρέχει στον χρυσό δύο σημαντικούς bullish καταλύτες: ρευστότητα και χρέος. Η HSBC εκτιμά πως τα χαμηλά επιτόκια, η χαλαρή νομισματική πολιτική – συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ισολογισμού των κεντρικών τραπεζών, και οι τεράστιες δημοσιονομικές δαπάνες παγκοσμίως, θα ενισχύσουν και θα επεκτείνουν το ράλι του χρυσού, καθώς οι επενδυτές θα συνεχίσουν να κυνηγούν το πολύτιμο μέταλλο λόγω των χαρακτηριστικών άμυνας και ρευστότητας που διαθέτει.

Ωστόσο, η HSBC αναφέρει πως αν και το σχετικά σταθερό δολάριο ΗΠΑ δεν έχει παρεμποδίσει το ράλι του χρυσού μέχρι στιγμής, αν ενισχυθεί μπορεί να θέσει κάποια εμπόδια στην περαιτέρω αναρρίχηση της τιμής του.

Έρχεται νέα αύξηση της ζήτησης

Η μαζική στροφή των επενδυτών προς τον χρυσό λόγω COVID-19 ώθησε τις θέσεις των ETFs χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ, και αντίκτυπος αυτής της "στροφής" ξεπέρασε τη μείωση της ζήτησης για κοσμήματα. Οι θέσεις long στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων Comex είναι επίσης υψηλές.

Η HSBC εκτιμά πως τόσο τα ETFS όσο και futures χρυσού (Comex) θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο λόγω της σταθερής ζήτησης των επενδυτών για "ασφαλή καταφύγια" που προκαλούν οι αυξημένοι κίνδυνοι στην οικονομία και οι χαμηλές αποδόσεις σε άλλα assets.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η HSBC οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου μειώνουν απότομα τη ζήτηση ορισμένων κεντρικών τραπεζών για χρυσό, ενώ άλλες είναι απρόθυμες να εισέλθουν στην αγορά. Επιπλέον, η ζήτηση για ράβδους χρυσού είναι χαμηλή λόγω των υψηλών τιμών και του ανταγωνισμού από τα ETF.

Ωστόσο, η ζήτηση για χρυσά κέρματα αυξάνεται, ενώ η ζήτηση των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο αναμένεται να ενισχυθεί λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων και των κινδύνων σχετικά με το εμπόριο, καθώς και της αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές των ΗΠΑ.

Ράλι λόγω COVID-19 και όχι μόνο

Μετά το ράλι 18% το 2019, ο χρυσός σημείωσε άνοδο 17% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Τα κέρδη του 2019 είναι απόδειξη ότι ο χρυσός ήταν ήδη σε μια καλά εδραιωμένη αγορά ταύρων πριν από την πανδημία.

Και το νέο έτος, ο χρυσός σημείωσε άνοδο καθώς η οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσε το σοκ της πανδημίας ωφέλησε το πολύτιμο μέταλλο σημαντικά, αποτελώντας το απόλυτο καταφύγιο από την καταιγίδα, το οποίο και παραμένει άθικτο.

Όπως σημειώνει η HSBC, η εμφάνιση του COVID-19 έχει αλλάξει δραματικά την παγκόσμια οικονομία, αποσυνδέοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές, διαταράσσοντας το εμπόριο και τις επενδύσεις, αυξάνοντας την ανεργία, προκαλώντας αναταράξεις στις διεθνείς σχέσεις και επηρεάζοντας τα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού.

Η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι η bull market του χρυσού θα ενισχυθεί περαιτέρω από τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την πανδημία, τονίζοντας ότι το πολύτιμο μέταλλο κατάφερε να διατηρήσει το ράλι παρά τη σημαντική ανάκαμψη των μετοχών.

Η ανάγκη για ένα «ασφαλές καταφύγιο» ακόμη και σε περίπτωση περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών και περαιτέρω κερδών στις μετοχές, θα στηρίξει την πορεία του χρυσού για ένα μεγάλο διάστημα ακόμη, καταλήγει.

Με πληροφορίες Capital