Η CVC Capital Partners “σαρώνει” την αγορά τροφίμων και εστίασης

0
3

Για τρίτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια η Vivartia, που βαρύνεται με υποχρεώσεις 424 εκατ. ευρώ αλλάζει χέρια, καθώς τα ισχυρά brands που έχει στον έλεγχο και τη διαχείρισή της είναι αναμφισβήτητα πόλος έλξης για ισχυρούς επενδυτικούς παίκτες.

Εχθές ήταν η… σειρά της CVC Capital η Marfin Investment Group (MIG). Η υποβολή δεσμευτικής προσφοράς ανακοινώθηκε επίσημα από τη MIG στο Χρηματιστήριο και, όπως γίνεται γνωστό, περιλαμβάνει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους που έχουν γνωστοποιηθεί στη διοίκηση της MIG.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG σε σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να παραχωρήσει στη CVC περίοδο αποκλειστικότητας για τη διαπραγμάτευση μέχρι τις 6 Νοεμβρίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η «MARFIN INVESTMENT GROUP Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (MIG) ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι την 17/9/2020 έγινε αποδέκτης δεσμευτικής προσφοράς των επενδυτικών κεφαλαίων της «CVC CAPITAL PARTNERS» (CVC) για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην «VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» (VIVARTIA).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG σε σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να παραχωρήσει στη CVC περίοδο αποκλειστικότητας για τη διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της συμφωνίας έως και την 6/11/2020.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής η MIG θα προβεί στην πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα υποστηρίξει την εταιρεία στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και θα εξετάσει το εύλογο και δίκαιο των όρων της συναλλαγής που θα συμφωνηθούν.

Ποια είναι η CVC Capital Partners και πως δραστηριοποιείται στην Ελλάδα

Πριν από δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2018, η MIG πούλησε στην CVC Capital Partners τον εισηγμένο στο ΧΑ όμιλο Υγεία, με τίμημα 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Το fund CVC απέκτησε το 70,38% του νοσοκομειακού ομίλου καταβάλλοντας 204,4 εκατ. ευρώ. Εκτός από το Υγεία, το CVC Capital Partners έχει αποκτήσει τα νοσοκομεία Μητέρα, ΙΑΣΩ General Metropolitan.

Εκτός από το Υγεία, το CVC Capital Partners έχει αποκτήσει τα νοσοκομεία Μητέρα, ΙΑΣΩ General Metropolitan

Αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται με την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στις αρχές του έτους τοποθετήθηκε στην Skroutz, ενώ μέσω του fund CVC Capital VII απέκτησε τις μαρίνες του τουρκικού ομίλου Dogus σε Ελλάδα(συμμετοχές της D-Marin στις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας), Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η CVC Capital Partners είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο. Από την ίδρυση της το 1981 έως και σήμερα έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, υλοποιώντας πάνω από 300 επενδύσεις, ενώ σήμερα διαχειρίζεται assets αξίας άνω των 80,5 δισ. δολαρίων. Έχει γραφεία σε 24 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Σε ό,τι αφορά στη Vivartia, στα 15 χρόνια ζωής της δεν κατάφερε να επιτύχει αυτό το οποίο είχαν οραματιστεί οι ιδρυτές της. Το "διαμάντι του στέμματος” των Δημήτρη Δασκαλόπουλου και Σπύρου Θεοδωρόπουλου, που πέρασε στον έλεγχο της MIG το 2007, ιδρύθηκε το 2006 έπειτα από τη συγχώνευση των ΔΕΛΤΑ, Chipita και Γενική Τροφίμων.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποχώρησε από το σχήμα το 2010, παίνροντας μαζί του την Chipita

Από το σχήμα αποχώρησε πρώτος το 2007 ο Δ. Δασκαλόπουλος και το 2010 ο Σπ. Θεοδωρόπουλος παίρνοντας μαζί του την Chipita.

Πλέον, και μετά την αποχώρηση της Chipita οι βασικές θυγατρικές του ομίλου είναι οι Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης και οι Goody’s και Everest. Βασικός μέτοχος της Vivartia ήταν η οικογένεια Δασκαλόπουλου μέχρι την πώληση του 76,89% των μετοχών στη Marfin Investment Group.