Από το καναρίνι στο data mining

0
3

Πώς η βάση δεδομένων Canary Gas Focus που ανέπτυξε εργαζόμενος της Ελληνικός Χρυσός, γίνεται game changer για την ασφάλεια των συναδέλφων του.

Έως και τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1980, ένα σημαντικό στοιχείο της μεταλλευτικής ιστορίας ήταν το καναρίνι, που αποτέλεσε για χρόνια τον πρώτο – ζωντανό – αισθητήρα περιβάλλοντος στις υπόγειες εκμεταλλεύσεις, για την ανίχνευση τυχόν ύπαρξης μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων τοξικών αερίων. Καθώς το καναρίνι σε σχέση με τον άνθρωπο είναι πολύ πιο ευαίσθητος οργανισμός, οι μεταλλωρύχοι το έπαιρναν μαζί τους σε ένα κλουβί και όταν παρατηρούσαν αδιαθεσία του πτηνού καταλάβαιναν πως έπρεπε να εγκαταλείψουν άμεσα το χώρο.

Σήμερα, ο μεταλλευτικός κλάδος συνεχίζει να είναι από τους πιο απαιτητικούς σε θέματα συνθηκών υγείας και ασφάλειας, ωστόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αυτές διασφαλίζονται, καθώς είναι διαθέσιμα σύγχρονα ηλεκτρονικά μετρητικά όργανα που προσφέρουν τη δυνατότητα καταγραφής μεγάλου όγκου δεδομένων, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Πώς όμως επιτυγχάνεται η σωστή διαχείριση και αξιολόγηση αυτού του τεράστιου όγκου δεδομένων από μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε διαφορετικά εργοτάξια;

Ας δούμε το παράδειγμα της , της μεταλλευτικής εταιρείας που εδώ και είκοσι χρόνια λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην ΒΑ Χαλκιδική, θέτοντας την υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων της ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Έχοντας ως στόχο τη λήψη σωστών αποφάσεων και κατάλληλων προληπτικών και διορθωτικών ενεργειών και ενεργώντας πέρα και πάνω από τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις, το τμήμα Υγείας & Ασφάλειας της εταιρείας προχώρησε στη δημιουργία της ενιαίας βάσης δεδομένων Canary Gas Focus, προκειμένου να διερευνώνται επαρκώς και να προλαμβάνονται τυχόν κίνδυνοι. Αυτό επιτυγχάνεται  μέσω της καταγραφής και της ανάλυσης φυσικοχημικών παραγόντων, σε πραγματικό χρόνο, όπως τοξικά αέρια, επάρκεια οξυγόνου, θερμοκρασία – υγρασία, αερισμός, μετρήσεις σκόνης, κ.α., δημιουργώντας έτσι μία πλήρη βάση δεδομένων για παρακολούθηση όλων των παραγόντων εργασιακού κινδύνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης της βάσης αποτελεί η διαπίστωση που έγινε, πως κατά τους χειμερινούς μήνες, οι χειριστές των μηχανημάτων στο υπόγειο μεταλλείο, απέφευγαν να ενεργοποιούν τον εξαερισμό του οχήματός τους, προκειμένου να μην μειωθεί η θερμοκρασία της καμπίνας. Ωστόσο, χωρίς τη ροή φρέσκου αέρα, διαπιστώθηκε μερική μείωση οξυγόνου και αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα καθώς η βάρδια έβαινε προς ολοκλήρωση. Αξιοποιώντας τις ενδείξεις της βάσης δεδομένων Canary Gas Focus δόθηκε άμεσα οδηγία εργασίας για υποχρεωτική χρήση των συστημάτων εξαερισμού της καμπίνας, ανεξαρτήτως εποχής και θερμοκρασίας.

Το έργο θα συνεχίσει την ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια βελτιστοποιώντας τις δυνατότητές του και την ενσωμάτωση επιπλέον παραγόντων στις μετρήσεις που διενεργούνται.