Δύο νέα κέντρα της ΑΑΔΕ δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη εντός του 2023

0
1

Στη δημιουργία δύο νέων κέντρων στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων το ένα θα έχει ως αντικείμενο τις διαδικασίες είσπραξης φόρων και της βεβαίωσης αυτών και το δεύτερο τη φορολογία κεφαλαίων, αναμένεται να προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2023 η ΑΑΔΕ, όπως γνωστοποίησε την Παρακευή ο διοικητής της, Γεώργιος Πιτσιλής, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης του Money Show 2023.

«Φεύγουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα από το αποκεντρωμένο μοντέλο της ΔΟΥ ως αυτοτελούς μονάδας λειτουργίας (…) και πάμε σε ένα μοντέλο κεντρικοποίησης προς όφελος του πολίτη. Το ξεκινήσαμε με τους φορολογικούς ελέγχους, με τα δύο ελεγκτικά κέντρα που εγκαινιάστηκαν (τον Νοέμβριο) στη Θεσσαλονίκη και τέσσερα στην Αττική (…) Οι επόμενες δύο μεταρρυθμίσεις μας, που είναι ήδη σε εξέλιξη και θέλουμε μέχρι το τέλος του 2023 να έχουν ολοκληρωθεί, αφορούν μεταφορά των διαδικασιών είσπραξης φόρων και της βεβαίωσής τους σε ένα κέντρο στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αττική και των διαδικασιών φορολογίας κεφαλαίων, που σήμερα είναι διεσπαρμένες σε 27 εφορίες στην Αττική και 10 στη Θεσσαλονίκη σε ένα σημείο στην Αττική και σε ένα στη Θεσσαλονίκη» περιέγραψε αναλυτικότερα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μιλώντας στην εκδήλωση του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΒΕΘ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

 

Εξελίξεις, εντός του 2023, για ψηφιακά δελτία αποστολής και φορολογική ενημερότητα

Ο κ.Πιτσιλής γνωστοποίησε ακόμα ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τα ψηφιακά δελτία αποστολής, με στόχο ώς το τέλος του 2023 σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων να έχει ενταχθεί σε αυτό, με σημαντικά οφέλη για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, εντός του ιδίου χρονοδιαγράμματος- ή και ακόμα νωρίτερα- αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία ψηφιοποίησης ως προς την έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Σήμερα, όταν κάποιος θέλει να εισπράξει χρήματα από φορέα του δημοσίου και έχει οφειλή, πρέπει να γίνει κάποια παρακράτηση κάποιου ποσού, η οποία υπολογίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας εφορίας.«Αυτό θα αλλάξει πολύ σύντομα. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να μεταβληθεί και να επιτρέψει την πλήρη ψηφιοποίηση αυτής της διαδικασίας και στα ακίνητα και στην είσπραξη χρημάτων. Κι εκεί στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του έτους, του εξαμήνου ει δυνατόν, να έχουμε προχωρήσει την ψηφιοποίηση» εξήγησε ο κ.Πιτσιλής.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε ακόμα ότι η διαλειτουργικότητα της Αρχής με τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου είναι κεφαλαιώδους σημασίας και «στο πεδίο αυτό γίνεται μια σιωπηλή, αλλά πολύ σημαντική ψηφιακή δουλειά». Από το 2016 και μετά, γνωστοποίησε, «πρέπει να αγγίζουν το 1,5 δισεκατομμύριο οι κλήσεις παροχής στοιχείων μεταξύ συστημάτων της ΑΑΔΕ και υπόλοιπων συστημάτων του Δημοσίου.

 

Συναλλαγές 1,058 τρισ. στο myDATA και στόχος οι φετινές δηλώσεις να έχουν προσυμπληρωμένο και το Ε3

Όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, υπενθύμισε ότι έχουν αναπτυχθεί στις πολύ δύσκολες συνθήκες και λειτουργούν μια σειρά από πλατφόρμες, με κορωνίδα της ψηφιακής μεταρρύθμισης της ΑΑΔΕ σε σχέση με τις επιχειρήσεις το myDATA, δηλαδή τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση: «μια πλατφόρμα που ξεκίνησε πιλοτικά τον Οκτώβριο του 2020 και σήμερα που μιλάμε οι συναλλαγές που έχουν καταγραφεί ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο 58 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουμε 1,7 δισεκατομμύρια παραστατικά».

Ως προς τη δυνατότητα προσυμπλήρωσης των δηλώσεων ΦΠΑ, που είναι διαθέσιμη από τον Δεκέμβριο, για όλο το 2022, είπε ότι το 65% των δηλώσεων που εν τέλει υπεβλήθησαν έχουν δεδομένα ταυτόσημα με το myDATA, κάτι που αποτυπώνει την οικειοθελή συμμόρφωση των υπόχρεων, και στόχος είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 100%.

«Τρέχουμε, ώστε οι φετινές δηλώσεις να έχουν προσυμπληρωμένο και το Ε3» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι ο στόχος της επόμενης διετίας είναι «να φύγουμε εντελώς από την έννοια των βιβλίων όπως τα ξέραμε».

Σε ό,τι αφορά την άλλη «πολύ μεγάλη και δύσκολη τομή», αυτή που αφορά τη φορολογία κεφαλαίων (μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές), την οποία ο κ.Πιτσιλής χαρακτήρισε ως «το πιο έγχαρτο τμήμα της δράσης των ΔΟΥ», επισήμανε ότι μέσω της πλατφόρμας myProperty το 2022 έγιναν πάνω από 230.000 ψηφιακές δηλώσεις και κατεβλήθησαν ψηφιακά φόροι άνω των 380 εκατ. ευρώ «Ουσιαστικά μιλάμε για περίπου το 90% των κάθε είδους δηλώσεων που υποβάλλονται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, κληρονομιές και γονικές παροχές. Στόχος μας είναι μέσα τη χρονιά που έρχεται να αγγίξουμε το 100% στην ψηφιοποίηση του αντικειμένου αυτού και, ταυτόχρονα, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών, να εξορθολογίσουμε και το θεσμικό πλαίσιο που σήμερα υπάρχει και σε πολλές πτυχές του είναι απαρχαιωμένο».

 

Αποθηκευτικοί χώροι στη ΒΙΠΕ Σίνδου για το δημόσιο υλικό που διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ

Ο κ.Πιτσιλής υπενθύμισε τέλος, ότι είναι στα σκαριά η δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης (με στόχο την αξιοποίηση του δημοσίου υλικού που έχει το κράτος στην κατοχή του και διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ), ενώ, ταυτόχρονα, προωθείται αντίστοιχος σχεδιασμός για την περιοχή της Κουλούρας Ημαθίας.

Ο γενικός γραμματέας της ΑΑΔΕ έκανε μνεία και στην αναμόρφωση της λειτουργίας των τελωνειακών υπηρεσιών στους χώρους των Ελευθέρων Ζωνών. Οπως είπε, η συνεργασία με την ΟΛΘ ΑΕ., απέφερε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, ώστε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της εναπόθεσης εμπορευματοκιβωτίων, εντός του ΣΕΜΠΟ και της Ελεύθερης Ζώνης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν οι εκπρόσωποι των διοργανωτών φορέων.