Ισχυρή η ζήτηση για το νέο 15ετές – Προσφορές 11 δισ. ευρώ, αλλά στο 4,45% το επιτόκιο

0
3

Υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο 15ετές ομόλογο που εκδίδει για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια η Ελλάδα, με το τελικό spread να ορίζεται στις 125 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή κοντά στο 4,25%, από τις 130 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (3,2%), δηλαδή κοντά στο 4,5%, που ήταν το αρχικό.

Στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση του θετικού κλίματος που καταγράφεται γύρω από την Ελλάδα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς και η υλοποίηση της δέσμευσης για συνεχή παρουσία στις αγορές.

Σημειώνεται πως η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, ο δείκτης αναφοράς της ζώνης του ευρώ, αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδες βάσης στο 2,649%. Την περασμένη εβδομάδα σημείωσε άνοδο 24 bps, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της τραπεζικής αναταραχής στις 9 Μαρτίου στο 2,677%.

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού τίτλου, που είναι πιο ευαίσθητη στις αλλαγές στην νομισματική πολιτική, αυξήθηκε κατά 2,5 μονάδες βάσης στο 3,333%, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Οκτώβριο του 2008 την περασμένη εβδομάδα στο 3,393%.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία βρισκόταν στη βαθύτερη αναστροφή της από το 1992.
Το κλίμα που επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά συμπαρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να διατηρείται πάνω από το 4% και το spread έναντι του γερμανικού να έχει αυξηθεί στις 140 μονάδες.

Μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα μας παραμένει το πόσο ακριβά θα δανειστεί το ελληνικό δημόσιο, καθώς αυτή τη στιγμή η απόδοση του συγκεκριμένου τίτλου έχει διαμορφωθεί στο 4,30%. Πάντως, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο ελληνικός τίτλος 2 ετών δίνει αρκετά χαμηλότερη απόδοση από τον 10ετή στο 3,35%.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ δόθηκε εντολή στις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα ως Joint Lead Managers για μια νέα 15ετή έκδοση με ωρίμανση στις 18 Ιουλίου 2038.

Ταυτόχρονα θα τρέξουν διαδικασία προσφοράς για την επαναγορά δύο τίτλων του ελληνικού δημοσίου και πρόκειται για τον τίτλο με επιτόκιο 3,45% λήξης το 2024 και αυτόν με επιτόκιο 3,375% λήξης το 2025. Οι κάτοχοι των δύο αυτών ομολόγων θα μπορούν να τα ανταλλάξουν με τους νέους 15ετείς τίτλους που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προγραμματίσει επιθετικές κινήσεις στη διαχείριση χρέους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων.

Παρά το γεγονός ότι ο φετινός στόχος για τον δανεισμό έχει ήδη καλυφθεί με την άντληση περίπου 7 δισ. ευρώ, το ταμειακό μαξιλάρι των άνω 35 δισ. ευρώ πρόκειται να ενισχυθεί με επανεκδόσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει επίσης προγραμματίσει δημοπρασίες με επανεκδόσεις για τις 19 Ιουλίου, τις 20 Σεπτεμβρίου, τις 18 Οκτωβρίου και τις 15 Νοεμβρίου και στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 226 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 116 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.