Μυτιληναίος: Παγιδευμένη η βιομηχανία μετάλλων από τα εργαλεία της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση -Να δώσει κίνητρα η Κομισιόν

0
3

Παρέμβαση στις Βρυξέλλες έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παραγωγών μετάλλων.

Όπως αναφέρει με δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η συνάντηση είχε στόχο να βρεθούν οι τρόποι προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή μετάλλων και σπάνιων γαιών.

Κι αυτό διότι μετά του περιορισμούς που επέβαλε η Κίνα, οι  ευρωπαϊκές εταιρείες διερευνούν τρόπους για να αντικαταστήσουν την προμήθεια γαλλίου και γερμανίου που τίθεται σε κίνδυνο. Ωστόσο, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία θα χρειαστεί κίνητρα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η κρίσιμη παραγωγή ορυκτών.

Η Κίνα, η οποία επεξεργάζεται το 80% τα παγκόσμιων προμηθειών γαλλίου και το 60% του γερμανίου , επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές των μετάλλων που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά υψηλής τεχνολογίας από τον περασμένοΑύγουστο.

Από τη μεριά του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε ότι ο όμιλος Mytilineos εξετάζει ένα πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει τον πιο οικονομικό τρόπο εξαγωγής γαλλίου.

Το έργο αυτό θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους του μετάλλου ετησίως, ένας όγκος ίσος σχεδόν με την τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε., όπως τόνισε. Το γάλλιο είναι συνήθως υποπροϊόν της επεξεργασίας βωξίτη σε πρόδρομη αλουμίνα.

Η παρέμβαση του Ευάγγελου Μυτιληναίου

Ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι το κύριο ζήτημα είναι η υποστήριξη της βασικής δραστηριότητας της εταιρείας, η παραγωγή αλουμινίου, για την οποία παραγωγή η βιομηχανία λέει ότι στην Ευρώπη δραστηριοποιείται έχοντας να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις εισφορές για τις εκπομπές άνθρακα.

«Είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία που επέλεξε η Ε.Ε. για την πράσινη μετάβαση. Χρειαζόμαστε τεράστια οικονομικά προσιτή ενέργεια», είπε ο Μυτιληναίος.

«Βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται. Η Επιτροπή πρέπει να παράσχει κίνητρα». Οι συμβάσεις που υποστηρίζονται από την Ε.Ε. για τη διαφορά που διασφαλίζουν τις μελλοντικές τιμές θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Πέρυσι, η ευρωπαϊκή παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου μειώθηκε κατά ένα τρίτο σε σχέση με την κορύφωσή της το 2008. Τα μεταλλουργεία ψευδαργύρου, των οποίων το γερμάνιο είναι υποπροϊόν, αντιμετωπίζουν παρόμοια πίεση από το ενεργειακό κόστος.

Η βελγική εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου Nyrstar, έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει πιθανά έργα για την αναζήτηση κοιτασμάτων γαλλίου και γερμανίου στην Ευρώπη, αν και έχει επικεντρωθεί στην αναζήτηση  στις ΗΠΑ, αναπτύσσοντας ένα έργο ύψους 150 εκατ. δολαρίων.

Ο ευρωπαϊκός νόμος για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ο οποίος θέτει στόχους για την εξόρυξη, την ανακύκλωση και την επεξεργασία 17 βασικών μετάλλων, είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.

Στήριξη με μέτρα και χρηματοδότηση

Η ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων Eurometaux έχει επισημάνει ότι πρέπει να υπάρχει στήριξη από μέτρα και χρηματοδότηση, ούτως ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος στη βιομηχανία.

Η Eurometaux υποστηρίζει ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται στην απλή προμήθεια γαλλίου και γερμανίου και η Ε.Ε. πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες προκειμένου οι μελλοντικές επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες.

«Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο, τον περασμένο μήνα ο γραφίτης και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα. Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να περάσουμε από την αντιδραστική στην προληπτική λειτουργία, προετοιμαζόμενοι για μελλοντικούς κραδασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.