Οι μεγιστάνες ξεπουλάνε τις «χρυσές» μετοχές τους -Πού θα ξοδέψουν τα λεφτά τους Μπέζος και Ζούκερμπεργκ

0
5

Το μυστήριο των μετοχών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που πωλήθηκαν από ορισμένους από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, παραμένει, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για το αν αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι οικονομικής ύφεσης.

Η τεχνολογική φούσκα έδειξε ότι βρισκόταν υπό ακραία πίεση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 με μαζικές απολύσεις να πλήττουν τη Silicon Valley, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε αύξηση τις φορολογίας στους δισεκατομμυριούχους σε περίπτωση που κερδίσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο στις προεδρικές εκλογές που η κρισιμότητά τους εκφράζεται και σε επίπεδο οικονομίας, όπως φαίνεται.

Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, σε μια ζοφερή δήλωση τον Οκτώβριο: «Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη εποχή που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες».

Στο τέλος του περασμένου έτους, αναφέρθηκε ότι οι πλούσιοι επενδυτές διατηρούσαν λιγότερο από το 25% των καθαρών περιουσιακών τους στοιχείων στο χρηματιστήριο.

Πουλάνε τις «χρυσές» μετοχές τους
Οι επενδυτές πωλούν για διάφορους λόγους: η φορολογική περίοδος στις ΗΠΑ είναι προ των πυλών ή κάποιοι απλώς θέλουν να διαφοροποιηθούν με όλες αυτές τις εταιρείες να έχουν πλέον εδραιωθεί ως σημαντικοί παίκτες στο χρηματιστήριο της Wall Street. Τα ακριβή κίνητρα παραμένουν άγνωστα γύρω από το ξεπούλημα των μετοχών αλλά μπορούν να ειπωθούν κάποιες σκέψεις, υποστηρίζει η Daily Mail σε δημοσίευμά της.

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό καθενός είναι πολύ απλή. Μπορεί απλά να βλέπουμε μια εφαρμογή του κλασσικού ρητού της αγοράς: «Πουλήστε ψηλά». Οι μετοχές τους βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Τον Φεβρουάριο του 2024, ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, πούλησε μετοχές αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εννέα ετών.

Ο Τζέιμι Ντάιμον πούλησε μετοχές του αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων, η πρώτη φορά που έκανε κάτι τέτοιο από τότε που ανέλαβε τα ηνία της διάσημης τράπεζας το 2006.

Τον Οκτώβριο, ο Ντάιμον παρουσίασε μια λίστα με τα σημαντικότερα ζητήματα που επηρεάζουν την οικονομία: τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τον νέο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στη Γάζα, τα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους και ελλειμμάτων, τον υψηλό πληθωρισμό, καθώς και τη στενότητα της αγοράς εργασίας, όπου οι απαιτήσεις των εργαζομένων για αύξηση των μισθών οδήγησαν σε μαζικές απεργίες στη βιομηχανία και τον χώρο της ψυχαγωγίας.

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, συμμετείχε επίσης στο έργο, πουλώντας μετοχές της Meta αξίας 428 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023.

Μεταξύ 21 και 24 Φεβρουαρίου, η οικογένεια που βρίσκεται πίσω από τη Walmart, οι Γουόλτονς, πούλησε μετοχές αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτό αύξησε το συνολικό ποσό που πούλησαν από τον Δεκέμβριο σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πού θα ξοδέψουν τα χρήματά τους οι μεγιστάνες
Δεν είναι σαφές πού ακριβώς θα ξοδέψουν τα χρήματά τους αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι. Ο Ζούκερμπεργκ θα μπορούσε να πληρώσει για το νέο του κτιριακό συγκρότημα στο νησί Καουάι της Χαβάης που λέγεται ότι κοστίζει σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπέζος εν τω μεταξύ έχει απομακρυνθεί από την Amazon προκειμένου να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε άλλα πράγματα, όπως η εταιρεία πυραύλων Blue Origin και η φιλανθρωπία του. Είναι πιθανό να θέλει να κατευθύνει κεφάλαια σε αυτά τα έργα, επισημαίνει το βρετανικό μέσο.

Το ποσό των μετοχών που πωλήθηκαν από τους διευθύνοντες συμβούλους και τους ιδρυτές μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024 ανήλθε συνολικά σε 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια εποχή που οι εν λόγω μετοχές διαπραγματεύονταν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Τα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια που πούλησε ο Μπέζος είναι λιγότερα από τα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια που πούλησε το 2021. Το 2021, ο Ζούκερμπεργκ αποχωρίστηκε επίσης 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Ιουλίου 2021.

Παρόλα αυτά, ο χρυσός, που συχνά αναφέρεται ως ασφαλής εναλλακτική λύση στην ασταθή χρηματιστηριακή αγορά, διαπραγματεύεται σε σχεδόν ρεκόρ υψηλών τιμών, σχεδόν στα 2.200 δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Fortune, όλες οι παραπάνω εν λόγω πωλήσεις στήθηκαν μήνες πριν σύμφωνα με τους κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

To παράδειγμα του Μπέζος
Ο Μπέζος ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την παλιά του κατοικία στο Σιάτλ πέρυσι για να μετακομίσει στο Μαϊάμι, αγοράζοντας δύο ακίνητα στο εξαιρετικά αποκλειστικό νησί Indian Creek που ονομάστηκε «καταφύγιο δισεκατομμυριούχων». Ο Μπέζος θα εκμεταλλευτεί τους φορολογικούς νόμους που είναι ευνοϊκοί για τους πολύ πλούσιους.

Αγόρασε μάλιστα δύο επαύλεις έναντι 147 εκατομμυρίων δολαρίων και φέρεται να επιθυμεί να αγοράσει άλλα τρία σπίτια στο Indian Creek.

Ο Μπέζος δήλωσε ότι η μετακόμιση έγινε για να είναι πιο κοντά στους γονείς του και στις εκτοξεύσεις πυραύλων στη διαστημική εταιρεία Blue Origin, αλλά είχε και ένα σημαντικό φορολογικό πλεονέκτημα.

Μια έκθεση του Investor’s Business Daily εκτίμησε ότι ο Μπέζος για παράδειγμα μπορεί απλά να ήθελε να πουλήσει επειδή δεν είχε δραστηριοποιηθεί ενεργά στην πώληση των μετοχών του από το 2021. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τον Ντάιμον, επεσήμανε.

Παρά τα φαινομενικά μεγάλα ποσά, οι Μπέζος, Ζούκερμπεργκ και Ντάιμον εξακολουθούν να διατηρούν μεγάλα μερίδια στις εταιρείες τους.

Ο οικονομικός συντάκτης του CNBC, Ρόμπερτ Φρανκ δήλωσε σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο ότι φαίνεται πως οι πλούσιοι βρίσκονται απλώς σε «λειτουργία διατήρησης του πλούτου».